DELOVNI ČAS

Ponedeljek - petek: 9.00 - 17.00
Sobota: 9.00 - 13.00
Nedelje po dogovoru
Prazniki: zaprto
Rokodelski center Ribnica

TELEFON 01 / 836 11 04

info@rokodelskicenter-ribnica.si
Cesta na Ugar 6, 1310 Ribnica
 
06 JULIJ 2012

Otvoritev razstave UMETNOST SANJARJENJA

Galerija Miklova hiša

Otvoritev razstave, performans, predstavitve in diskusija v četrtek 12. julija 2012 v Galeriji Miklova hiša v Ribnici:

 

17:00  Novi evropski umetniški film (Borut Holland, Simon Macuh), Kvantni film, performativno predavanje

17:45  Špela Petrič & Maja Smrekar, predstavitev projekta 'Circadian Drift'

18:00  Fenomen sanjarjenja, diskusija sodelujočih

20:00  predstavitev kataloga* in otvoritev razstave

 

*Katalog Umetnost sanjarjenja (delovni naslov) je zbir umetniških in/ali avtorskih prispevkov sodelujočih in je suveren element istoimenskega razstavnega projekta.

 

 

Z razstavnim projektom Umetnost sanjarjenja (delovni naslov) osvetljujemo naslovni fenomen – eno osnovnih gibal umetnosti. Sanjarjenje kot kanal, vabljiv in široko dostopen, a hkrati temeljno določujoč človečnost, je v tesnem sorazmerju s človekom, ne nujno umetnikom. Kanal ene ali več dimenzij – odvisno od dinamik intimnega in širšega družbenega okolja. Čeravno je slednje skrajno stabilno in togo, enoumno, ko ne dopušča svojstvenosti in odvodov, sanjarija nosi kal ustvarjajoče premene, preobrazbe in dejanja. Je aktiven princip posameznika, ki hkrati implicira možnost učinka v konkretnem; je izvrsten instrument njegove emancipacije. Politično poetičnega ne izgublja v igri z ekspanzijo enopomenskosti. Razlika med sanjarjenjem in fantaziranjem? Zadnje je vase zaprt krogotok, povratna zanka, brez možnosti učinkovanja navzven. S sanjanjem? Sanje pripadajo trpniku. (Petra Kapš, iz uvodnega besedila v katalogu Umetnost sanjarjenja (delovni naslov)

 

Formalni okvir razstavnega projekta zaobjema diplomante in/ali magistre umetniških šol z zaključkom študija v letih 2011/12. Razstava nadaljuje tradicijo Galerije Miklova hiša, ki že več kot desetletje vsako leto uresniči razstavo skoz formalni kriterij diplomiranja oziroma magistriranja na umetniških šolah.

 

H koncipiranju in kuriranju razstave za leto 2012 povabljena Petra Kapš, piska, umetnica in kuratorka, je projekt zasnovala skoz fenomen sanjarjenja. Raziskavo diplomantov/magistrov in šol je razširila izven Slovenije ter projekt zastavila na principu variacij naključja, odprte forme, koreografij delovnega procesa in socialnih dinamik. K sodelovanju je povabila 20 umetnikov in umetnic. Njeno povabilo je bilo odziv na specifično zastavljeno metodo dela, predvsem pa zainteresiranost potencialno sodelujočih.

 

Variiranje koncepta odprte forme in naključij med vnaprej nedoločeno materijo, formo in mediji se je odražalo že v začetnih korakih projekta; najprej skoz metodologijo raziskave potencialno sodelujočih, kasneje s postopki za nabor del za razstavo, prispevkov za katalog in ne nazadnje z izzivom vzpostavitve razstave z deli dvajsetih raznolikih avtorjev v prostorsko zamejeni galeriji.

 

Razstava in katalog vključujeta tako dela, ki sanjarjenje obravnavajo, tista, ki so skoz proces sanjarjenja in imaginacije ustvarjena, kot dela, ki v drugem (gledalcu) sprožijo sanjarijo. Umetnost sanjarjenja (delovni naslov) ni toliko usmerjenja v razstavo in katalog kot v sebi zaključeni formaciji na zadano temo, ampak prej v razširjeno raziskavo tega fenomena – z intenzivno vzpodbudo avtorjem, da se soočijo z svojo umetniško produkcijo skoz izbiranje, odločanje in ozaveščanje tovrstnih kompleksov.


Razstava bo v Galeriji Miklova hiša na ogled od 12. julija do 12. avgusta 2012.

Sodelujoči umetnice in umetniki*:

Iva Tratnik, Novi evropski umetniški film (Borut Holland, Simon Macuh), Jure Markota, Ikara Černe, Boris Beja, Eva Petrič, Oliver Pilić, Anja Kranjc, Tejka Pezdirc, Saša Furlan, Ana Kerin, Noemi Veberič Levovnik, Valérie Wolf Gang, Maja Smrekar, Mateja Lukežič, Len Černe, Meta Kastelic, Urška Debevc, Iva Musović, Špela Petrič

*Formalni okvir sodelujočih: diplomanti in/ali magistri umetniških študijev z zaključkom v letih 2011/12, z izjemami.

 

koncept in kuratorstvo: Petra Kapš


Razstavni projekt sta podprla Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in Občina Ribnica.