DELOVNI ČAS

Ponedeljek - petek: 9.00 - 17.00
Sobota: 9.00 - 13.00
Nedelje po dogovoru
Prazniki: zaprto
Rokodelski center Ribnica

TELEFON 01 / 836 11 04

info@rokodelskicenter-ribnica.si
Cesta na Ugar 6, 1310 Ribnica
 
03 MAJ 2016

V sklopu projekta Erasmus+ Sinergija novih znanj smo obiskali Craft Town Scotland

Rokodelski center Ribnica

Spoznavanje primerov dobrih praks  doma in  na tujem je izjemno dragoceno tako za strokovno kot osebno rast zaposlenih. Ker za tovrstno izobraževanje ponavadi v rednih proračunih ni denarja so projekti, kot je Erasmus + toliko bolj dragoceni.  Tudi v Rokodelskem centru Ribnica smo  tu videli svojo  priložnost in leta 2015 uspešno kandidiral na projektu Erasmus + Mobilnost osebja za izobraževanje odraslih.

Naš partner v projektu  je bil Craft Town Scotland iz West Kilbrida na Škotskem.  Direktorico Craft Town Scotland, Maggie Broadley, smo uspeli spoznati, ko je v sklopu srečanja na  12. Poletni akademiji, ki je potekala v Loškem Potoku, obiskala tudi Rokodelski center Ribnica. Takrat nam je predstavila koncept, ki se je nam zdel zanimiv in vsekakor vreden ogleda in podrobne obravnave, saj tudi Ribnica predstavlja zaradi svoje zgodovinske dediščine  rokodelsko središče Slovenije.  V projektu so bili predvideni štirje delovni dnevi za štiri zaposlene iz našega zavoda, naše naloge pa so bile pobliže spoznati zasnovo in izvedbo ideje o ustanovitve rokodelskega mesta Škotske ter koncept oživitve mesta, način ter organizacija dela, stanje rokodelstva na Škotskem in njihovi izobraževalni programi ter vpetost rokodelstva v industrijsko oblikovanje in promocija blagovne znamke.

Organizacija Craft Town Scotland je neprofitna organizacija, ustanovljena 1998. Ustanovljena je bila na pobudo lokalnih aktivistov, ki so želeli preprečiti propadanje mestnega jedra West Kilbride, mesta z nekaj manj kot 4000 prebivalci. S spodbujanjem rokodelstva, industrijskega oblikovanja, izobraževanja odraslih, so do sedaj uspeli v prej opuščeno mestno jedro vnesti nove vsebine, oživiti nekaj stavb za rokodelske ateljeje in vzpostavitev osrednjega t.i. rokodelskega centra Barony Centre s prostori za galerijo, trgovino z rokodelskimi izdelki, prostori za izobraževanja, tečaje, delavnice in  svojim manjšim gostinskim lokalom.

Craft Town Scotland je leta 2012 prejel nagrado Creative Place Award. Prav tako je sama stavba The Barony Centre  , ki se nahaja v prostorih stare cerkve, zaradi izjemne prenove prejemnica številnih arhitekturnih nagrad. Konec leta 2015 je West Kilbide, zaradi svoje uspešne preobrazbe v rokodelski kraj poln kreativne energije in entuziazma  dobil  nagrado The Great British High Street – v kategoriji  Best Village.

Nove izkušnje, ki smo jih pridobile na področju spodbujanja rokodelstva,  so zelo dragocene, saj se tako kot pri nas tudi pri njih že leta intenzivno ukvarjajo z ohranjanjem in izobraževanjem rokodelskih veščin.  Prav tako kot pri nas se soočajo s pastmi sodobnega časa, ko rokodelec ne more konkurirati s cenami svojih produktov  in je zaradi tega,  rokodelstvo kot tako izpostavljeno veliki nevarnosti  opuščanja in s tem pozabljanja tradicionalnih znanj.

Nedvomno  je organiziranje in delovanje  Craft Town Scotland  svetla točka v spodbujanju rokodelstva na Škotskem in za nas zagotovo primer dobre prakse, kako poskrbeti za to, da med sabo povežeš prebivalce kraja in ter  vneseš dinamiko v njegov vsakdanjik.  V West Kilbidu so dokazali, da je vse to mogoče prav s pomočjo spodbujanja rokodelstva in sodobne ustvarjalnosti ter njunega prepleta, prav s tem so postali posebni in unikatni ter  tudi ena od  najzanimivejših turističnih točk Škotske.